top of page

Tijd om even stil te staan bij het welzijn van onze paarden


Sta even stil bij het welzijn van onze paarden
Sta even stil bij het welzijn van onze paarden

Afgelopen woensdag 4 oktober vierden we Werelddierendag, een dag die ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om te zorgen voor het welzijn van alle dieren en natuurlijk ook onze geliefde paarden. Paarden spelen al eeuwenlang een centrale rol in de menselijke geschiedenis en het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze de zorg en liefde krijgen die ze verdienen.


Discussie

De afgelopen jaren is er een groeiende discussie ontstaan over het welzijn van paarden. Ik ben van mening dat deze discussie leid tot meer bewustwording en inzet voor het verbeteren van de omstandigheden waarin wij onze paarden houden en worden getraind. Als houders van paarden is het onze verantwoordelijkheid om deel te nemen aan deze discussie en daarmee bij te dragen aan positieve veranderingen in de manier waarop we met onze paarden omgaan.


Kostbaar bezit

Het houden van paarden is een kostbare aangelegenheid. De financiële investering in voeding, veterinaire zorg, accommodatie en training is aanzienlijk. Daarom is het in ons belang als paardenhouders om goed voor onze dieren te zorgen. Immers, als een paard niet goed verzorgd wordt, kan dit leiden tot nog hogere kosten om de ontstane schade te herstellen.


Een gezond, fit en goed opgeleid paard zal zijn werk met plezier doen, of dit nu een ontspannen buitenrit is of het trotseren van een uitdagend parcours op 1.60m niveau. Daarnaast zal een paard dat goed verzorgd is, ook sneller verkocht worden en dit kan resulteren in een betere prijs.


Welzijn

Het welzijn van onze paarden is van essentieel belang. We dienen te zorgen voor goede voeding, voldoende beweging, regelmatige dierenartszorg, sociaal contact met soortgenoten en een respectvolle omgang.


Onze Verantwoordelijkheid als Paardenhouders

Helaas zullen er altijd mensen zijn die proberen om met minimale investering zo veel mogelijk winst te behalen bij de verkoop van een paard. Ook het aanhouden van een paard wanneer je dit financieel eigenlijk niet kunt dragen, is niet aan te raden. Je paard is dan beter af bij iemand die wel de middelen heeft om hem de zorg te bieden die hij nodig heeft.


Hoewel het niet altijd gemakkelijk is, is het onze verantwoordelijkheid als paardenhouders om deze individuen aan te spreken of zelfs melding te maken als er sprake is van verwaarlozing of dierenmishandeling. Op deze manier kunnen we bijdragen aan een verbetering van het dierenwelzijn binnen de paardenhouderij, en hopelijk kunnen we zo nog lang genieten van onze trouwe viervoeters.


Sabine Smit - Veulentekoop.nl


NB: Wist je dat je als lid van onze website gratis toegang hebt tot een zoekfunctie voor Paardenartsen en Paardentransportbedrijven en binnenkort ook voor Opfokbedrijven voor je veulen? Wordt gratis lid!
Kommentare


bottom of page