top of page

De nieuwe veulens zijn online!

Hallo allemaal!

De afgelopen tijd zijn we druk geweest met het bezoeken van fokkers en het op foto en video vastleggen van de veulens. Veel mensen vragen ons waar we opletten als we de veulens gaan bekijken. Iedereen heeft natuurlijk zijn persoonlijke voorkeuren als het om een veulen gaat. Naast uiterlijk, beweging en afstamming speelt natuurlijk ook het beschikbare budget een rol. Er zijn een aantal algemene dingen waar je op kunt letten als je een veulen gaat aanschaffen. 


Hier is waar wij opletten als we zelf een veulen aanschaffen.

Ongeacht of het een dressuur- of springveulen betreft kijken wij goed naar de merrie en haar merrielijn. Heeft ze zichzelf bewezen in de sport, heeft ze al goede nakomelingen gebracht en hebben de merries over meerdere generaties predicaten.


Als we het veulen gaan bezichtigen, dan willen we toch graag dat, voordat je op al het andere let, het veulen je direct aanspreekt in type en beweging. 

Vervolgens zien we graag een nieuwsgierig en vriendelijk karakter, letten we op de algehele bouw en ontwikkeling van het veulen en of we geen zichtbare afwijkingen zien, zoals bijvoorbeeld zwellingen op de gewrichten en een afwijkende stand. Ook bij de moeder kijken we naar het karakter en de bouw. In geval van een ET veulen vragen we naar video's van de moeder.

In beweging willen we graag de veulens zien op een ontspannen manier. Een opgewonden veulen, dat te hard aangejaagd word en welke geïntimideerd is door de omgeving of bezorgt is om zijn moeder zal zijn/haar natuurlijke kwaliteiten niet laten zien. Kies een veulen met de beweging en een karakter dat bij je past! Het heeft geen zin om een scherp en spectaculair bewegend veulen aan te schaffen als je daar onder het zadel niet mee overweg kunt.
Korte check-list voor het dressuurveulen

Bouw: staat in het rechthoeksmodel, hoog benig, opwaarts gebouwd met een mooi front, een sterke bespiering van lendenen en rug, een goede hoofd/hals verbinding (niet te zwaar), recht op de benen en gelijke hoeven. 

Beweging: in balans, met souplesse en natuurlijk bergopwaarts, voldoende schoudervrijheid, voldoende buiging in de gewrichten en een krachtig, dragend achterbeen gebruik.


Korte check-list voor het springveulen

Bouw: staat in het rechthoeksmodel, een sterke bespiering van lendenen en rug, een goede hoofd/hals verbinding (niet te zwaar), recht op de benen en gelijke hoeven. 

Beweging: Galoppeert met afdruk en balans, schakelt eenvoudig en wisselt gemakkelijk van galop.


Het is altijd leuk om fokkers te bezoeken en te luisteren naar hun verhalen en redeneringen achter hun fokfilosofie. Natuurlijk hebben we allemaal zo onze voorkeuren en het is keer op keer bewezen dat er geen bewezen formule is om een toekomstige kampioen te vinden.


En, als er iets speciaals is waarnaar u op zoek bent (combinatie van vader, speciale moederlijn etc.), stuurt u ons dan een e-mail of bel. We zullen onze contacten gebruiken om de juiste voor u te vinden. Op onze website worden niet altijd alle veulens vermeld die te koop zijn, maar die in stille verkoop zijn. dus laat ons uw voorkeur weten en wij zullen voor u aan de slag gaan.


Wij helpen u graag,

Sabine & Johanna

Коментарі


bottom of page