top of page

Van veulen tot gereden paard. Wat kost dat eigenlijk?

Herkenbaar?


Je hebt een budget van € 5000,- tot ca. € 7.500,- en bent al een tijdje opzoek naar een fijn gezond gereden (sport)paard. Misschien is dit wel het eerste paard dat je gaat aanschaffen, zoek je naast je inmiddels oude paard waar je jarenlang plezier van hebt gehad eentje waar je weer lekker mee op wedstrijd kan of misschien zoek je een paard die je verder wilt opleiden in de sport en wil je hem in een later stadium met wat winst verkopen. Wat je motivatie ook is, de aanschaf van je nieuwe topper staat of valt met het beschikbare budget.


Tijdens je zoektocht kom je er achter dat met jouw budget, dat röntgenologisch en klinisch kerngezonde, van stalgebreken, zadelmakke en fijn te rijden 3 jarige paard vinden best een hele lastige opgave is. Maar kan dat ook wel voor die prijs?


Wij maakten een rekensommetje?

Onderhoud fokmerrie per jaar ca. € 2.000,-

Dekgeld en dierenartskosten ca. € 2.000,-

Kosten stamboek + kosten eventuele predicaten ca. € 550,-

Opfok 2 jaar + dierenartskosten + hoefsmid ca. € 5000,-

Zadelmak maken ca. 2 maanden ca. € 1.600,-

Röntgenologisch onderzoek ca. € 400,-


Totaal kosten van een 3 jarig zadelmak paard in deze berekening ca. € 11.550,-


NB: Het totaal bedrag is slechts een voorbeeld. Er zijn veel factoren die de kosten van een 3 jarig paard gunstig of ongunstig kunnen beïnvloeden. Niet iedere merrie is immers direct in 1x drachtig, de omstandigheden waaronder de fokmerrie gehouden wordt verschilt per fokker en ook de kosten van de opfok, afdracht aan het stamboek, het zadelmak maken en röntgenologisch onderzoek variëren. Gesteld kan toch wel worden dat een prijs van € 10.000,- voor een 3 jarig, zadelmak en röntgenologisch gekeurd paard een minimale kostprijs of zelfs onder de kostprijs is! Bij dit bedrag heeft de fokker of eigenaar voor alle moeite en tijd (vrijwel) niets overgehouden!

Indien je het budget van € 5.000,- tot € 7.500,- niet kan of wilt verhogen, dan zit er waarschijnlijk niets anders op om bij de aanschaf van je nieuwe paard ergens een concessie te doen. Bijvoorbeeld: minder potentie voor de sport, een moeilijk karakter, een bemerking op de röntgenfoto's, een bemerking op het exterieur of wellicht een stalgebrek. Wil je toch dat perfecte paard bemachtigen, dan lijkt doorsparen tot minimaal een bedrag van € 15.000,- een aanrader.

Een veulen aanschaffen is natuurlijk ook een optie! Prijs...vanaf ca. € 5.000,-!

Lees hier waarom je een veulen zou kopen in plaats van een gereden paard.Comments


bottom of page