top of page

Waarom een veulen kopen in plaats van een gereden paard?

Overweeg je om een nieuw paard te kopen? Veel mensen kiezen bij de aanschaf van een paard voor een driejarige of een al wat ouder paard dat al getraind is. Maar waarom zou je voor een veulen of voor een 1- of 2-jarige kiezen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

Veulens zijn vaak voordeliger in aanschaf

Vanaf 3 jarige leeftijd gaan de aanschafkosten van een gezond fijn gereden paard al snel omhoog. De vraagprijzen van een zadelmak, röntgenologisch en klinisch gezond 3-jarig paard, beginnen vaak al vanaf € 12.500,- en kunnen met gemak oplopen tot wel

€ 40.000,- voor een 3-jarig paard met zeer veel potentie.


Een veulen aanschaffen kan daarentegen voor wie heel goed zoekt en met een beetje geluk al vanaf € 2.500,-. Maar ook hier zorgen verschillende factoren, zoals de kwaliteit en de potentie van het veulen ervoor dat de aankoopprijs al snel toeneemt. Voor wie een bovengemiddeld goed veulen wil aanschaffen moet in zijn/haar budget toch al gauw rekening houden met een prijs van

ca. € 5.500,- en hoger en voor een veulen met zeer veel potentie van ca. € 8.500,- oplopend tot

€ 12.500,- en meer.. Daarnaast komen er, net als bij de aanschaf van een ouder paard, meer kosten om de hoek kijken, zoals de kosten voor transport, opfok, dierenarts, hoefsmid en in een later stadium het zadelmak maken en wellicht een röntgenologische keuring.


Lees ook eens dit artikel van de Paardenkrant over de prijzen van paarden.


Take the risk or lose the chance!

Bij de aanschaf van een veulen neem je vaak een wat groter risico, dan bij de aanschaf van een wat ouder volledig goedgekeurd en doorgereden paard. Voordat je weg kunt rijden met je nieuwe paard heb je tijdens de opfokperiode kans op ziektes en blessures. Daarnaast kunnen dierenartsen vanaf 2 jarige leeftijd pas echt vaststellen of een jong paard röntgenologisch in orde is. Echter kunnen wij uit eigen ervaring zeggen dat het erg leuk, leerzaam en spannend is om een jong veulentje te kopen en te ontdekken of je dat pareltje hebt weten te bemachtigen.


Uiteindelijk is het altijd de vraag of een jong paard gaat voldoen aan de verwachtingen die je hebt, maar als je dan een goede hebt, dan heb je op 3-jarige leeftijd een paard in je bezit waar je anderzijds niet meer zo gemakkelijk aan zou kunnen komen. Ook zijn er mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen (een deel van) de risico’s, door bijvoorbeeld het afsluiten van een verzekering voor je veulen. Hierbij kun je dan vaak zelf bepalen welke risico’s je graag wilt afdekken. Ook blijkt in de praktijk dat een röntgenologische bemerking niet altijd een probleem hoeft te vormen voor de sport. Er zijn genoeg voorbeelden van paarden die met een bemerking op hoog niveau presteren.


Je kunt een veulen al vroeg naar je eigen hand zetten

Bij een veulen kun je al vroeg invloed uitoefenen op het uiteindelijke gedrag van het oudere paard. Een jong paard dat in de opfok opgroeit en nooit in de hand is geweest zal op 3-jarige leeftijd natuurlijk meer moeten leren in de omgang met mensen, dan een veulen dat gewend is aan het in de hand komen. Denk goed na over hoe je het veulen wilt laten opgroeien. Heb je zelf stallen aan huis, dan is het voor het veulen belangrijk dat het opgroeit met een ander veulen of een ouder sociaal paard. Het alleen laten opgroeien van een veulen is niet raadzaam, omdat dit op latere leeftijd tot minder sociaal gedrag kan leiden, dan wanneer het paard in een groep geplaatst wordt. De opfok draagt bij aan het ontwikkelen van goed sociaal gedrag in een groep ten opzichte van andere paarden. Bij de bezichtiging van het veulen is het belangrijk om goed te letten op de omgang van de fokker met het veulen. De omgeving en de opgedane ervaringen van een jong paard kunnen het dier, ten goede en ten kwade, vormen voor het leven. Als je een jong paard al vroeg onder je eigen hoede hebt kun je beter begrijpen waarom een paard bepaald gedrag vertoont en kun je hierop inspelen.


Veel erkende fokkers leren hun veulens het ‘Veulen ABC’. Dit is als het ware een korte basisopleiding voor veulens, waarin ze leren om een halster te dragen, aan de hand mee te lopen, vast te staan, gepoetst te worden en om de voetjes op te tillen. Mocht je veulen dit nog niet kennen, dan is het raadzaam om hiermee aan de slag te gaan, voordat het veulen naar de opfok gaat. Dit vermindert de kans op gevaarlijke situaties in een later stadium, als het jonge paard een stuk groter en krachtiger is geworden.


Jonge paarden houden is mega leerzaam

Wij paardenmensen leren allemaal dagelijks nog van alles bij, maar vooral als je net van start gaat met het houden van veulens of jonge paarden leer je ontzettend veel. Want wat eet zo’n dier nou eigenlijk tijdens periodes van intensieve groei? En hoe overwint je jonge paard zijn plekje in de kudde? Bij een volwassen paard is vaak al bekend wat het voedingsschema is en neemt de nieuwe eigenaar dit gewoon over. Je leert allerlei signalen te herkennen omtrent jonge paarden kwaaltjes, zoals bijvoorbeeld het wisselen van tanden en de ‘kinderziektes’ onder de paarden. Het is natuurlijk wel van belang om, indien je zelf nog geen ervaring hebt met het houden van veulens of jonge paarden, goede begeleiding te zoeken en veel informatie in te winnen. Better to be safe than sorry!


Veulentekoop.nl


Comments


bottom of page