top of page

Hoe groot wordt mijn veulen?

Een vraag die zowel fokker als koper graag beantwoord zien. Het is fijn om in te kunnen schatten wat de verwachte stokmaat van je pasgeboren of aan te kopen veulen gaat worden.


De erfelijkheidsgraad van de stokmaat is behoorlijk hoog. Dit betekend dat je met externe factoren, zoals leefomgeving, voeding en ontworming maar beperkt invloed kunt uitoefenen op de uiteindelijke grootte van je paard.


Onderstaande tabel is voortgekomen uit een in het verleden uitgevoerd onderzoek van KWPN-veulens bij het Paardenpraktijkonderzoek in Lelystad. Het is een handige tool om een indicatie te krijgen van de ontwikkeling van je veulen. Je hoeft niet meteen te schrikken als je veulen wat achter of misschien wat voor loopt op de cijfers in de tabel. Deze geeft immers een gemiddelde groei weer. Het is aan te raden om je paard op meerdere momenten te meten. Blijft je paard 2 maanden of meer achterlopen op de tabel, dan is de kans groot dat een stokmaat van 1.60 m. niet gehaald gaat worden. Er zijn echter natuurlijk altijd uitzonderingen :-)


Groeitabel veulen - Veulentekoop.nl
Groeitabel paardComentários


bottom of page