Het aftellen is begonnen! Het zal niet meer lang duren of de eerste veulens van 2025 zullen geboren worden. Voor mij is de winterperiode altijd hét moment om mijn merries goed voor te bereiden op de komst van de veulens. In april verwacht ik zelf twee veulens, en daarom zorg ik er nu al voor dat alles op tijd geregeld is. Zo ziet mijn voorbereiding er uit:
1. Gezondheid en voeding op orde te brengen
De basis voor een gezonde wintervoeding van mijn drachtige merries leg ik al in de zomer door kwalitatief goed hooi in te kopen. Hooi met de juiste voedingswaarde is cruciaal voor de gezondheid van de merrie én het ongeboren veulen. Door het hooi te laten analyseren, weet ik precies wat ik voer en welke supplementen of brokken eventueel nodig zijn om tekorten aan te vullen. Dit helpt niet alleen om mijn paarden gezond te houden, maar ook om kosten en onnodige voedingsstoffen te besparen.
In de winter voeg ik regelmatig voederwortelen toe aan hun dieet. Deze wortelen bevatten caroteen, wat bijdraagt aan een sterk immuunsysteem, cel vernieuwing, goed zicht en vruchtbaarheid. Ze ondersteunen ook de ontwikkeling van het ongeboren veulen. Ik let wel op met de hoeveelheid, want wortelen bevatten natuurlijke suikers die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn.
Omdat mijn paarden in de winter veel in de paddock staan of op kort gras, lopen ze meer risico op zandopname. Om zandophoping in de darmen te voorkomen, geef ik mijn merries enkele keren per seizoen een 7-daagse kuur met vlozaad (psylliumzaad). Dit meng ik door slobber om het aantrekkelijk en makkelijker opneembaar te maken. Zo zorg ik ervoor dat mijn merries gezond en fit de winter doorkomen.
2. Controle vaccinaties en ontworming
Ik controleer of de vaccinaties op schema liggen en indien nodig, zorg ik voor een juiste en tijdige ontworming.
3. De stal in gereedheid te brengen
De stal maak ik helemaal veulen-proof: goed schoon, ik zorg voor een onderlaag van vlas met daaroverheen een dikke laag stro en zonder gevaarlijke objecten waar ze zich aan kunnen bezeren. Ik maak gebruik van een beveilingscamera die de merries dag en nacht in de gaten houden. Omdat ik geen wifi op stal heb, maak ik hiervoor gebruik van een 4G beveilingscamera voorzien van een SIM-kaart. Ik kan hiermee op elk gewenst moment kijken hoe het met mijn paarden gaat via mijn mobiele telefoon.
4. Benodigdheden klaar te zetten
Mijn persoonlijke "veulenkit" ligt altijd binnen handbereik. Deze bevat onder andere:
Een geboortemelder
Ontsmettingsmiddel voor de navelstreng
Een navelklem
Een thermometer
Zelfklevende bandage voor de staart
Een melkfles met lammerspeen
Lange en korte wegwerphandschoenen
Een klysma
Wegwerpspuiten
Glijmiddel
Een scherpe schaar
(Stro)touwtjes
Schone handdoeken
Een emmer en spons
Het telefoonnummer van de dierenarts
5. Rust, ruimte en beweging
Mijn merries krijgen dagelijks voldoende beweging en verblijven in een groep met toegang tot een ruime inloopstal. Hierdoor kunnen ze zelf kiezen of ze binnen of buiten willen staan. In de laatste weken voor de bevalling zet ik de merries apart in een eigen stal, zodat ze alle rust hebben voor en tijdens de bevalling.
6. Bekijken van leerzame video's op YouTube
Helaas vaak niet de leukste video's om te bekijken, maar ze zijn enorm leerzaam en kunnen je helpen beter te reageren als de bevalling onverhoopt toch niet verloopt zo als het zou moeten. Denk hierbij aan een "red bag delivery" of een verkeerde ligging van het veulen.
Maak van de geboorte van je veulen een stressvrij en onvergetelijk moment. Veel succes! 🐴
Sabine Smit - Veulentekoop.nl