top of page

"Ierse droom komt uit: Pompidou AF eerste goedgekeurde dressuurhengst in Ierland"

Bijgewerkt op: 1 nov. 2023

Vorige week werd er in Ierland geschiedenis geschreven. De door Addie Franssen en haar inmiddels 90-jarige oom, de heer L. van Aaken gefokte Pompidou AF (Desperado x Florencio x Houston) werd als eerste dressuurhengst in de geschiedenis goedgekeurd bij het Warmblood Studbook Ireland (WSI). Ik en fokster Addie Franssen mochten daar live bij zijn!

Pompidou AF - hengst 2020 - Desperado x Florencio x Houston
Pompidou AF - hengst 2020 - Desperado x Florencio I

Het verhaal begint 4 jaar geleden toen Addie haar oom er van overtuigde hun merrie Gina opnieuw te dekken met haar geliefde hengst Desperado (v. Vivaldi). Op 18 mei 2020 zag Pompidou AF het levenslicht, een prachtig hengstveulen. Een hengst wordt echter niet door hun zelf opgefokt en daarom besloten ze voor de verkoop van het veulen voor het eerst gebruik te maken van de Full advertentie- en verkoopservice van Veulentekoop.nl.


Pompidou AF viel als veulen meteen op vanwege zijn opvallende verschijning. Echter, zijn vriendelijke en rustige karakter maakte het lastig om zijn kwaliteiten direct goed op video vast te leggen.


De eerste advertenties die we plaatsten, waren dan ook niet meteen een doorslaand succes. Veel kopers komen eenvoudig weg niet kijken als een dressuurveulen niet meteen een draf toont die van het beeldscherm afknalt. Het verhaal van Pompidou onderstreept het belang dat je als koper je niet alleen maar moet laten leiden door wat je op de video ziet, maar vooral ook, als daar de mogelijkheid voor is, live bij een veulen te gaan kijken en je gevoel te volgen bij aankoop.


Pompidou viel op door zijn prachtige exterieur, zijn drie zeer correcte basisgangen, en zijn indrukwekkende pedigree met als halfbroers de goedgekeurde hengsten King van het Haarbosch (v. Spielberg) en Moscow AF (v. Desperado), en grootmoeder Ra-Shell, die onder andere de goedgekeurde hengst Hemmingway (v. Florencio I) en de Grand Prix-paarden Caprice (v. Johnson) en Il Mondo (v. Johnson) voortbracht. Dit alles deed vermoeden dat Pompidou meer in zijn mars had dan wat hij aan ons liet zien. We besloten daarom nogmaals een poging te wagen om zijn kwaliteiten op de video vast te leggen. Hoewel het nog steeds niet makkelijk was, lukte het gelukkig om een beter resultaat te behalen. Meerdere kopers melden zich, waaronder ook enkele hengstenhouders. Echter Tracy Lynch van Emerald Dressage uit Ierland liet zich overtuigen dat ze met deze knappe hengst een hele goede aankoop deed en ging er met de buit vandoor.


Tracy blijft sinds de verkoop regelmatig met mij en fokster Addie Franssen in contact en binnen een jaar kregen we een video van Pompidou die geweldig dravend door de wei marcheerde. Dit bevestigde ons gevoel dat het echt een bijzonder paard is. Aan het begin van dit jaar doorliep Pompidou dan ook met glans de eerste twee fasen van het goedkeuringsproces bij het WSI.


Dit jaar bracht Addie en haar oom opnieuw een veulen voort uit de merrielijn van Pompidou AF. Ze benaderden mij opnieuw om ook Titus AF (v. Kjento), geboren in juli en afstammend van Frederique, de volle zus van Pompidou's moeder, op de foto en video te zetten.

En zeg nou zelf... wat is Titus AF ook een ontzettend knap veulen!


Na de opnamen ontstond tijdens de koffie het idee om in oktober samen naar Ierland te vliegen en de 3-daagse zadeltest van Pompidou bij te wonen. Na contact met Tracy bleek dat de zadeltest normaal gesproken niet open was voor publiek, maar dankzij haar inzet en de toestemming van Thom Reid van het WSI kregen Addie en ik de kans om aanwezig te zijn. Op 17 oktober vlogen we naar Dublin, en op 18 oktober zagen we Pompidou na bijna 3 jaar weer terug. Het was een ontroerend en prachtig moment. Pompidou herkende de stem van zijn fokster en stak meteen zijn neus buiten de stal. Een moment dat we voor geen goud hadden willen missen.

Addie Franssen en Pompidou AF
Addie Franssen en Pompidou AF

Het team van Emerald Dressage en Dunbyrne Stud zette hun beste beentje voor, en de zadeltest onder het toeziend oog van KWPN-experts Cor Loeffen en Wim Versteeg doorstond Pompidou met succes, waardoor hij werd goedgekeurd. Een uniek moment, want daarmee werd Pompidou AF de allereerste goedgekeurde warmbloed dressuurhengst in Ierland. De goedkeuring van Pompidou AF markeert een belangrijke stap in het op de kaart zetten van de dressuurpaardenfokkerij en dressuursport in Ierland. Op naar de volgende stappen en we kijken vol spanning uit naar wat de toekomst nog meer in petto heeft!Note: Many thanks to Tracy Lynch (Emerald Dressage), Thom Reid (WSI) and the team of Dunbyrne Stud for the warm welcome for Addie and me. We had a wonderful time.


Keuringsrapport WSI - Pompidou AF - Desperado x Florencio I
Keuringsrapport WSI - Pompidou AF - Desperado x Florencio I

Comments


bottom of page